Torna alla Home Page
Специализирани

Когато ви е необходим камион с висока производителност в екстремални условия (кариери, строителния бизнес и за комунални дейности ) и непретенциозна експлоатационна поддръжка, тогава едно от най-добрите решения е “Trakker”.
Широкият спектър от конструктивни варианти, обхващащи сериозен набор от приложения, съществува в голяма степен благодарение на двигателите Cursor 8 ( 310, 330 и 360к.с.) и Cursor 13 (410, 450 и 500к.с). Двигателят Cursor 8 е предназначен предимно за транспортни средства, използвани по пътната мрежа, за които се изисква ниска собствена маса. 12.9 литровият двигател Cursor 13 е предназначен за специални нужди - огромният резерв от въртящ момент е гаранция за отлична динамика при използване извън пътната мрежа.
Колесните формули, между които можете да изберете вашето шаси са: 4 х 2; 4 х 4; 6 х 4; 6 х 6; 8 х 4; 8 х 8, а ако Ви е необходим седлови влекач, то те могат да бъдат 4 х 2; 4 х 4; 6 х 4; 6 х 6.
Моделите с 3 и 4 оси се предлагат в две версии - “лека” от 26 до 32 тона, идеална, ако ще експлоатирате камионите си основно по пътната мрежа и “тежка” от 33 до 40 тона, при положение, че работата ви е по тежки извънпътни условия (кариери, мини, строителство на язовири и други строителни площадки без изградена инфраструктура). Съществуват и специално конструирани версии за автобетонсмесители и автобетонпомпи, които са с колесна формула 6 х 4 и 8 х 4 .
“Trakker” може да бъде поръчан с дневна кабина („AD”) или с кабина с едно или две легла („АТ”).
Тъй като “Trakker”е специално разработен, за да го експлоатирате при неравни и прашни терени, максималната стабилност и минимализираният шум от двигателя намаляват стреса на водача и повишават качеството и безопасността на работния процес.
IVECO Ви предлага богат избор от скоростни кутии при конфигурирането на вашия “Trakker”, а именно – 9 и 16 степенни с ръчно превключване и 12 степенни -автоматизирани.
Прецизното конфигуриране на шасито и използването на планетарни редуктори на задвижващите мостове повишават въртящия момент на колелата и разтоварват напрежението от скоростната кутия и диференциала. Това, в комбинация с блокажа на диференциала, специално разработените “off-road” електронни спирачни и стабилизиращи системи, и надеждни барабани или дискови спирачни апарати, позволява на “Trakker” да се справя с всякакви препятствия по трасето.
Вашият “Trakker” може да е с полуелиптични или параболични ресори, а вече може да бъде и с пневматично окачване, ако Ви е необходимо по-специално приложение.

“Trakker” е Вашият играч във „Висшата лига” на OFF-ROAD камионите!